Zoeken
Nederlands Engels Duits Spaans
Mr. Blueberry over de mogelijkheden van de Blauwe Bes planten
 
De Blauwe bes of Amerikaanse bosbes groeit als een struik en kan 1,5 tot 2 meter hoog worden en behoorlijk breed. Toch is de plant geschikt voor zowel grotere als kleine tuinen, hij laat zich namelijk erg makkelijk snoeien: hoe diep ook teruggeknipt eind februari /maart, hij zal altijd weer opnieuw uitlopen. Enige nadeel van het zeer diep snoeien van de gehele plant is dat u de navolgende zomer van zijn heerlijke vruchten verschoond zult blijven: hij bloeit (april) en draagt bessen (juli/augustus) op meerjarig hout. Beter is het dan ook verspreid over meerdere jaren de plant te “verjongen”, zodat u ieder jaar bessen kunt oogsten.
 
Ook als kuipplant op uw terras is het een zeer dankbare plant, mits u hem vooral in de bloei en bessentijd van voldoende water voorziet.
 
Zelfs in de herfst zult u veel plezier beleven van de Vaccinium corymbosum, als de bladeren prachtig goudgeel tot oranje of rood verkleuren! Sommige rassen zijn zelfs in de winter een sierraad voor de tuin, vanwege hun prachtig rood verkleurende takken (bijvoorbeeld Vaccinium corymbosum ‘Rancocas’).
 
Blauwe bessenplanten zijn gemakkelijke planten en nauwelijks gevoelig voor ziekten. De enige eis die zij stellen is een enigszins zure, humusrijke grond. De planten zijn winterhard en zelfbestuivend: dus ook met een exemplaar in de tuin vruchtdragend. De grote blauwe bessen kunnen vers van de plant gegeten worden en zijn circa 1 week in de koelkast goed te bewaren. Uiteraard kunt u er ook jam, bessensap of zelfs wijn van maken.
 
‘Bluecrop’ en ‘Goldtraube 71’ zijn de bekendste Vaccinium corymbosum rassen en dragen, zoals alle rassen, zeer rijk vruchten. ‘Goldtraube 23’ en ‘Emblue’ zijn voorbeelden van rassen die geschikt zijn als kuipplant, omdat ze van nature bossiger groeien.
 
 
 
Heeft u na deze tekst nog vragen over de verzorging van uw plant? Ga dan naar de top 10 vragenlijst, op deze pagina worden de meest gestelde vragen aan Mr. Blueberry besproken.