Zoeken
Nederlands Engels Duits Spaans
De geschiedenis van de blauwe bes

De blauwe bes (Vaccinium Corymbosum) komt oorspronkelijk uit Noord - Amerika, daar komen ze nog steeds in het wild voor. Daar werden door Miss White rond 1900 de eerste selecties uit de in het wild groeiende highbush Blueberries geselecteerd. In de daarop volgende jaren werden door de kruising van de verschillende rassen steeds weer nieuwe rassen ontwikkeld in de Verenigde Staten. Zo onstond in de loop der jaren een rijk scala aan rassen van de Vaccinium Corymbosum.
 
In Nederland werd in 1923 de eerste blauwe bessen geplant, pas in 1938 zijn er meerdere proefvelden aangelegd. Rond 1950 importeerde de vader van Mr. Blueberry de eerste variëteiten uit de Verenigde Staten.
 
De blauwe bes werd door de indianen voor medische toepassingen gebruikt. De bladeren van de blauwe bes werden gebruikt voor thee, zij noemden deze thee de bloedverbeteraar. Bessensap werd gebruikt om onder andere verkoudheid te behandelen.
 
Vandaag de dag, worden de wilde blauwe bessen nog steeds door indianen geplukt in Noord - Amerika. Onder de naam: Wild Blueberry Wine.