Zoeken
Nederlands Engels Duits Spaans
De blauwe bes is een bes die niet alleen lekker is, maar het besje staat ook nog eens bol van de vitamines! Blauwe bessen bevatten namelijk zeer veel vitamine C, vitamine A, Vitamine B1 en B2. De blueberry bevat naast de opgenoemde vitamines ook; calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten.

Wetenschappers geloven dat antioxidanten lichaamscellen beschermen tegen schadelijke radicalen. Door middel van verscheidene onderzoeken weten wij nu dat deze stoffen veroorzakers kunnen zijn van vele ziektes, te denken aan hart- en vaatziektes en kanker. De radicalen komen in ons lichaam binnen door onze omgeving (luchtvervuiling, straling, achtergebleven bestrijdingsmiddelen etc.) en door ons lichaam zelf. Ze zijn de zogenaamde bijproducten van de normale stofwisseling.

Je kunt wel zeggen dat de blauwe bessen een uitzonderlijke preventieve werking hebben in de strijd tegen kanker en hart- en vaatziekten. De blauwe bes helpt zo het lichaam een handje mee om bescherming te bieden aan celbeschadiging!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat van alle vruchten de blauwe bes het gezondst naar voren komt uit verscheidene onderzoeken.

Er lopen nog steeds onderzoeken naar de gezondheidswaarde van de blauwe bes. Het meest beruchte onderzoek komt uit Boston van de Tufts Universiteit. Ze hebben de werking van deze vruchtjes onderzocht door middel van laboratorium knaagdieren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de blauwe bes ouderen slimmer maakt, een bakje blauwe bessen eten zou de geest van ouderen langer ‘bij de tijd’ houden. Ze concludeerden dit uit het feit dat bij ratten die bessen hadden gegeten het geheugen verbeterde. Volgens de onderzoekers komt het door het hoge gehalte aan antioxidanten die de bes bevat, deze stof remt het verouderingsproces in het brein. Bij de ratten werd niet alleen het geheugen beter, maar ook de onderlinge communicatie van de hersencellen verbeterde. Dit effect zou in de toekomst nuttig kunnen worden voor Alzheimerpatiënten.

Niet alleen de bes van de plant heeft een medische werking, maar ook de bladeren van de plant. Er wordt vaak thee van de bladeren gemaakt. Deze thee helpt vaak bij; verkoudheid, keelpijn, diaree, diabetes en urineweginfecties.De blauwe bes en de blaadjes worden al eeuwenlang gebruikt ter genezing:
  1. In de tweede wereldoorlog gebruikten piloten de vrucht tegen nachtblindheid.
  2. De blauwe bessen werden vroeger vaak gebruikt als men een ontsteking had in de mondholte. Dan werd er met blauwe bessensap gespoeld.